DIAPOZITIVI

NEKATERIH LJUDSKIH
IN
RITMIČNIH PESMI

* Mnogi že imate v cerkvi ali tudi kje drugje projektor. Z diapozitivi si pomagamo pri ljudskem petju, pri učenju novih pesmi, za razne molitve... Težava za večino pa je, ker ne dobite diasov, ki bi jih želeli. Te si lahko enostavno naredite sami - tiste in takrat, ko jih potrebujete. Jaz delam v Wordu, na A4 format.
* Potrebujete le tiskalnik (najbolje laserski) in prozorno folijo (dobi se v knjigarnah, tudi po komadih). Pozor - za laserski in ink-tiskalnik so folije različne - če tega ne upoštevate, lahko laserski tiskalnik uničite! Če nimate kvalitetnega tiskalnika, lahko stvar na disketi nesete k sosedu. Seveda je treba dobiti še okvirčke.
* V tej zbirki je že narejenih nekaj najbolj običajnih ljudskih in ritmičnih pesmi, pesmi iz nekaterih mojih pesmaric in tudi nekaj molitev. Ob pregledovanju, kaj obstaja, je dobro izbrati navadni pogled (kvadratek v levem spodnjem kotu)
* Najbolje je datoteke shraniti (30 do 140KB) in jih potem odpirati v Wordu. Lahko si naredite svoj izbor tako, da besedila ob primerni povečavi izbrišete, kopirate in prenašate. Za lažji pregled si lahko najprej tiskate na papir, pregledate, popravite napake... Če sta dve strani diasov, tiskati pa želite samo eno, izberite: tiskaj trenutno stran.
* Pod naslovom "Mreža" so prazne celice, kamor lahko sami vpišete želeno besedilo. Velikost celic je ravno prava. Nastavljen je tudi levi in desni rob (če ga zmanjšate, bodo črke skrite v okvirčku). Zgoraj in spodaj je treba pustiti nekaj praznega prostora (pri meni večinoma dve vrstici po 3 - 4pt. 
* Font si poljubno izbirate  (jaz večinoma uporabljam Arial narrow, ki ni preveč širok) - krepko. Velikost črk je odvisna od tega, koliko želite spraviti na dias. - pri 4pt je čitljivost že kar dobra; večinoma 4,5pt; za odpeve morda 5pt. Razmik med črkami se da stisniti, če je potrebno, a raje ne preveč (oblika - pisava - razmik med znaki).
* Včasih je treba vrstice stisniti in namesto enojnega razmika določiti natančnega - po pt (gre celo po desetinkah pt) (oblika - odstavek - razmik vrstic). V tem primeru seveda velikost fonta ne vpliva na na dolžino napisanega.
* Kadar potrebujete samo nekaj ali en sam dias, ni treba uničiti cele folije. Če odrežete tretjino, bosta na njej dve vrsti celic, tiskalnik pa vseeno lepo "potegne". Da ne bodo celice ostale prazne in neizkoriščene, lahko svoj izdelek kopirate vanje in ga še komu ponudite - morda vam bo celo hvaležen.

* Želim vam, da bi vam uspelo in bi tako lahko skupaj še več prepevali.